12-11-1933 De Duitse propaganda machine, onder leiding van Joseph Göbbels werkte perfect. Hitler behaalt bij de verkiezingen in november 1933 een eclatante overwinning.
10-11-1938 In de nacht van 9 op 10 november 1938 barstte in Nazi-Duitsland tijdens de
"Kristallnacht" de Jodenhaat officieel los. De systematische vernietiging van een volk en een cultuur was begonnen. In één nacht werden in Duitsland 260 synagogen vernield, 80 joodse winkeliers doodgeknuppeld en 20.000 joden opgepakt en naar concentratiekampen vervoerd om vergast te worden. Bij ons in Nederland was echter nog steeds niets aan de hand. Door onze minister - president Colijn werden wij zelfs verzocht om "rustig te gaan slapen" omdat ons leger de landsgrenzen bewaakte. De grootste zorg van onze overheid was om de Duitsers vooral niet voor het hoofd te stoten, en ons niet te bemoeien met wat daar gebeurde. Het na de oorlog door allerlei bewindslieden veel gebruikte waarschuwend vingertje was in die tijd kennelijk wat te gevaarlijk.
Eind 1939 De tramlijn Maaseik - Roosteren - Roermond via Dieteren (langs Beuningerhof) werd na 17 jaar opgeheven. Het enige wat thans nog hieraan herinnert is een ijzeren geraamte dat de oeververbinding vormde over de Middelsgraaf tussen Dieteren en Ophoven-Echt.
10-05-1940 Duitse troepen vallen Nederland binnen. In onze streek gebeurde dat 's morgens om 5 minuten voor 4. Vanuit het Duitse Selfkant, grenzend aan Susteren, staken zij de grens over en bezetten Susteren en Dieteren binnen 1½ uur. Vanaf 1 uur s' nachts waren reeds kleine groepjes Duitse soldaten per fiets vrijwel onmerkbaar doorgedrongen tot aan het Julianakanaal bij Roosteren om enig voorbereidend werk te doen. Voor ons hier in het smalle stukje Nederland, ingeklemd tussen Duitsland en België, werd de oorlog en een bezetting van bijna 5 jaar werkelijkheid, inclusief bombardementen, beschietingen, meerdere razzia 's, evacuatie naar het noorden des lands en uiteindelijk, vlak voor de bevrijding een vrijwel complete verwoesting van Dieteren en Susteren.
09-10-1940 Door al die ellende zouden wij het bijna vergeten: in het Engelse Liverpool werd John Lennon geboren. Na de oorlog zou hij met zijn muzikale kornuiten, de Beatles, de wereld op muzikaal gebied van aanschijn doen veranderen.
17-10-1940 De Duitse bezetter voerde in Nederland het persoonsbewijs in. ledere Nederlander van 15 jaar en ouder moest dit legitimatiebewijs bij zich dragen zodra hij zich buitenshuis begaf. De tegenwoordige vraag als je je huis verlaat is: heb je de sleutel bij je? Tijdens de oorlog was dat: heb je je persoonsbewijs bij je? Het niet bij je dragen van dit ding kon een wekenlange opsluiting of gedwongen tewerkstelling in Duitsland betekenen. Immers, je kon je niet legitimeren en was dus voor de bezetters een verdacht persoon.
11-12-1941 De Verenigde Staten van Amerika presenteerden zich voor het eerst in hun geschiedenis als een werkelijke wereldmacht. Zij schaarden zich aan de kant van Engeland, en verklaarden Hitler-Duitsland en Italië de oorlog.
Jaar 1942 De Duitser von Ohein ontwikkelde het eerste gevechtsvliegtuig met straalmotoren n.l. de Messerschmitt-262. Gelukkig iets te laat om Duitsland een overwicht in de lucht te bezorgen. Pas na afloop van de oorlog 40-45 werden straalvliegtuigen operationeel.
Okt. 1942 Geleen wordt tijdens een van de vele nachtelijke bombardementsvluchten op Duitsland door geallieerde vliegtuigen "per ongeluk" gebombardeerd. Resultaat: veel doden onder de burgerbevolking en enkele in puin liggende straten in de wijk Lutterade. Ook de toenmalige staatsmijn Maurits werd getroffen. Door het uitvallen van de elektriciteit moesten honderden ondergrondse mijnwerkers via de schachtladders naar boven klimmen omdat de liften niet meer werkten. De pijlers (werkgangen) waar zij zich bevonden lagen op verschillende diepten n.l. 391, 455, 548, 660 en 810 meter onder de grond. Sommigen bereikten pas na een urenlange klimpartij de oppervlakte. Grote ongerustheid, onzekerheid en paniek bij het thuisfront, vrouwen, kinderen en ouders.